Search Bible
Click for Help   Click for QuickNav   Click for Advanced Search Options
Search KJV
Your Bible Version is the KJV
Go to Top
Link to This PageCite This Page
Share this pageFollow the BLB
Printable Page
 
 
The Blue Letter Bible
BLB Searches
Search the Bible
Search KJV
 [?]

Advanced Options

Other Searches

Multi-Verse Retrieval
x
Search KJV

Let's Connect
x
Daily Devotionals
x

Blue Letter Bible offers several daily devotional readings in order to help you refocus on Christ and the Gospel of His peace and righteousness.

Daily Bible Reading Plans
x

Recognizing the value of consistent reflection upon the Word of God in order to refocus one's mind and heart upon Christ and His Gospel of peace, we provide several reading plans designed to cover the entire Bible in a year.

One-Year Plans

Two-Year Plan

Heidelberg Catechism of 1563: The First Part - Of the Misery of Man

Choose a new font size and typeface

2nd Lord’s Day

Question 3. Whence knowest thou thy misery?

Answer: Out of the law of God.a

References: (a) Rom 3:20


Question 4. What does the law of God require of us?

Answer: Christ teaches us that briefly, Mat 22:37-40, “Thou shalt love the Lord thy God with all thy heart, with all thy soul, and with all thy mind, and with all thy strength. This is the first and the great commandment; and the second is like unto it, Thou shalt love thy neighbour as thyself. On these two commandments hang all the law and the prophets.”a

References: (a) Deu 6:5; Lev 19:8; Mar 12:30; Luk 10:27


Question 5. Canst thou keep all these things perfectly?

Answer: In no wise;a for I am prone by nature to hate God and my neighbour.b

References: (a) Rom 3:10; Rom 3:20; Rom 3:23; 1Jo 1:8; 1Jo 1:10 (b) Rom 8:7; Eph 2:3; Tts 3:3; Gen 6:5; Gen 8:21; Jer 17:9; Rom 7:23



3rd Lord’s Day

Question 6. Did God then create man so wicked and perverse?

Answer: By no means; but God created man good,a and after his own image,b in true righteousness and holiness, that he might rightly know God his Creator, heartily love him and live with him in eternal happiness to glorify and praise him.c

References: (a) Gen 1:31 (b) Gen 1:26-27 (c) Col 3:9-10; Eph 4:23-24; 2Co 3:18


Question 7. Whence then proceeds this depravity of human nature?

Answer: From the fall and disobedience of our first parents, Adam and Eve, in Paradise;a hence our nature is become so corrupt, that we are all conceived and born in sin.b

References: (a) Gen 3; Rom 5:12; Rom 5:18-19 (b) Psa 51:5; Gen 5:3


Question 8. Are we then so corrupt that we are wholly incapable of doing any good, and inclined to all wickedness?

Answer: Indeed we are;a except we are reGen rated by the Spirit of God.b

References: (a) Gen 8:21; Gen 6:5; Job 14:4; Job 15:16; Isa 53:6 (b) Jhn 3:3; Jhn 3:5; 1Co 12:3; 2Co 3:5



4th Lord’s Day

Question 9. Does not God then do injustice to man, by requiring from him in his law, that which he cannot perform?

Answer: Not at all;a for God made man capable of performing it; but man, by the instigation of the devil,b and his own wilful disobedience,c deprived himself and all his posterity of those divine gifts.

References: (a) Eph 4:24; Ecc 7:29 (b) Jhn 8:44; 2Co 11:3; Gen 3:4 (c) Gen 3:6; Rom 5:12; Gen 3:13; 1Ti 2:13-14


Question 10. Will God suffer such disobedience and rebellion to go unpunished?

Answer: By no means; but is terribly displeaseda with our original as well as actual sins; and will punish them in his just judgment temporally and eternally,b as he has declared, “Cursed is every one that continueth not in all things, which are written in the book of the law, to do them.”c

References: (a) Gen 2:17; Rom 5:12 (b) Psa 5:5; Psa 50:21; Nah 1:2; Exd 20:5; Exd 34:7; Rom 1:18; Eph 5:6; Hbr 9:27 (c) Deu 27:26; Gal 3:10


Question 11. Is not God then also merciful?

Answer: God is indeed merciful,a but also just;b therefore his justice requires, that sin which is committed against the most high majesty of God, be also punished with extreme, that is, with everlasting punishment of body and soul.

References: (a) Exd 34:6-7; Exd 20:6 (b) Psa 7:9; Exd 20:5; Exd 23:7; Exd 34:7; Psa 5:5-6; Nah 1:2-3



DISCLAIMER: Creeds, catechisms, and confessions do not replace Scripture, nor the authority of Scripture. The creeds, catechisms and confessions are included herein for purposes of reference. Blue Letter Bible aims to provide resources that cover a range of traditional, orthodox, conservative Christianity, for the benefit of all of our users. The inclusion of the creeds, catechisms, and confessions does not necessarily mean that the ministry agrees with each and every point in each, since some are coming from different Christian perspectives of faith, practice and worship. The user may find them useful as tools to assist in understanding or teaching the Scriptures, since they were drafted based upon Scripture. Used in their proper context, they can continue to aid us as much today as they did for our forefathers in centuries past.

CONTENT DISCLAIMER:

The Blue Letter Bible ministry and the BLB Institute hold to the historical, conservative Christian faith, which includes a firm belief in the inerrancy of Scripture. Since the text and audio content provided by BLB represent a range of evangelical traditions, all of the ideas and principles conveyed in the resource materials are not necessarily affirmed, in total, by this ministry.


Donate Contact

Blue Letter Bible study tools make reading, searching and studying the Bible easy and rewarding.

Hotjar - Unlimited insights from your web and mobile sites

Blue Letter Bible is a 501(c)(3) nonprofit organization